Het onderzoek

Het videowerk dat ik maak roept bij publiek dat in aanraking komt met mijn bepaalde reacties van waardering op die mij het idee hebben gegeven om voor een speciale doelgroep video’s te maken. De reacties van mensen die het werk in tentoonstellingen of tijdens performances hebben gezien lopen uiteen van opmerkingen als: “rustgevend” tot “beelden die je mee laten voeren naar een andere tijd en ruimte”. Het idee om voor stressvolle omgevingen videowerken te maken werd versterkt na een aantal ziekenhuis bezoeken waarin ik die stress zelf onderging. En geconfronteerd werd met de voelbare onrust van andere mensen om mij heen.

Om het effect van Stille Beelden op een ‘ziekenhuis publiek’ te tonen is enig onderzoek noodzakelijk. In het beschreven onderdeel Het project staan een aantal aannamen beschreven die onderzocht dienen te worden. Naast die aannamen zou verder onderzoek middels proefopstellingen nieuwe punten naar voren kunnen brengen om de uitwerking van de uiteindelijke installatie beter te kunnen afstemmen op omgeving, doelgroep en personeel.
De belangrijkste aanname is dat met Stille Beelden patiënten in wachtkamers een minder stressvolle bezoek aan ziekenhuizen kunnen ervaren. Die aanname is de onderzoeksvraag die moet worden beantwoordt.